Accesibilitatea Web a site-urilor este un procedeu diferit de a optimiza şi structura o pagina web. Dupa criterii stricte de accesibilitate, pentru persoanele cu handicap.

Realizarea site-urilor Web cu o anumită accesibilitate Web .Astfel încat o gama largă de vizitatori să poată avea acces la site-ul dumneavoastră, în special persoanele cu handicap care pot crea un numar consideratil de vizite.

Accesibilitatea Web a site-urilor

        Accesibilitatea Web este un procedeu diferit de a optimiza şi structura o pagina web. Dupa criterii stricte de accesibilitate, pentru persoanele cu handicap.

Astfel persoanele cu handicap pot naviga cu usurinţă dupa un limbaj unic de navigare. Putând astfel să viziteze site-urile şi să perceapă informaţiile.

        Utilizabilitatea, accesibilitatea şi optimizarea sunt arii pe care motoarele de căutare le iau în calcul.

Împreună pot aduce rezultate remarcabile pe motoarele de cautare . Și pot crea o cale accesibilă de navigare a persoanelor cu handicap.

        Crearea site-urilor accesibile, din acest punct de vedere, se realizează dupa norme şi prioritaţi clare, ce fac un site usor navigabil.

Acest lucru poate fi realizat prin crearea de pagini web cu design şi structură ce pot fi folosite de persoanele în cauză.

      Câteva sugestii în a crea site-uri ce au accesibilitatea drept prioritate :

1.Modul de comunicare

        Unii dintre vizitatorii site-urilor, au deficienţe de văz, auz sau/şi atingere/pipăire şi nu le deţin ca simţuri comune şi normale precum unii dintre semenii lor.
De aceea trebuie facilitat acest mod de comunicare/navigare, preferat de aceste persoane. Ele folosesc pentru a putea naviga pe Internet, tehnici şi echipamente speciale, pe care le preferă pentru aceste activitaţi.

2.Accesibilitatea şi utilizabilitatea site-urilor

        Se creează o confuzie între rolul şi definirea lor, pentru că acestea sunt independente în acest raport, dar totuşi ele creează o interdependenţă.

Accesibilitatea este o parte integrantă a utilizabilitaţii, datorată necesitaţii persoanelor cu deficienţe să foloseasca un produs, un program sau un serviciu.

3.Accesibilitatea şi designul universal/general

        Accesibilitatea poate fi asociată cu designul universal/general. De aceea atunci când un produs, program sau serviciu e proiectat să fie pentru o categorie universală de vizitatori, devine accesibil doar pentru marea majoritate a vizitatorilor.

        Designul universal poate fi definit, ca o organizare în care toate elementele unui proiect sau program, să fie accesibile oricarui vizitator.

Designul universal se ghidează dupa două componente importante.

  • design accesibil vizitatorilor cu abilitaţi complete
  • design ce împreună cu diferite tehnologii şi echipamente, devine accesibil persoanelor cu handicap.

4.Utilizabilitate

        Utilizabilitatea e determinată de satisfacerea vizitatorului, uşurinta în a învata navigarea pe site. Abilitatea de a reveni si de a reţine structura şi functionalitatea site-ului şi eficienţa în raport cu vizitatorul. Utilizabilitatea e o calitate: realizezi existenţa ei atunci când aceasta nu mai există.

        Accesibilitatea şi utilizabilitatea sunt într-o relaţie strânsă, pentru ca ambele îmbunataţesc satisfacţia şi eficacitatea vizitatorilor. Dar în timp ce accesibilitate tinde spre a face unu produs sau serviciu accesibil vizitatorilor. Utilizabilitatea ţinteşte spre a mulţumi o anumită categorie de vizitatori ce folosesc un produs sau serviciu.

Accesibilitatea Web a site-urilor
Accesibilitatea Web a site-urilor
Categorii: SEOSite

0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *