Site web în Internet .Găzduire web (hosting) .
Găzduirea web (în engleză: web hosting) este un serviciu oferit atât companiilor cât și persoanelor particulare, care le permite acestora să își publice un site web în Internet – să îl pună la dispoziție în web „vizitatorilor”, online. Furnizorul acordă clientului spațiu de memorare pe un server conectat la Internet și de obicei aflat fizic într-un centru de date. Deseori furnizorul:
- alocă fiecărui sit web găzduit și câte un nume de domeniu web unic.
- pune la dispoziție clientului nu numai spațiul de stocare necesar sitului si adreselor de e-mail, dar chiar un întreg server (virtual) inclusiv sistemul său de operare.
Dintre cele mai des întâlnite pachete de găzduire web, regăsim:
- Găzduire gratuită: acest tip de găzduire prezintă foarte multe limitări și deseori reclame
- Găzduire împărțită (shared): site-ul este amplasat pe un server ce mai susține alte site-uri ce împart resursele și sunt deseori limitate.
Cele mai noi platforme (cpanel) furnizează certificat TLS pentru securizarea conexiunii dintre website și vizitatori. Google favorizează din punct de vedere SEO site-urile protejate printr-un certificat TLS.
- VDS: Virtual Dedicated Server sau Virtual Private Server (VPS), serviciul acesta împarte resursele unui server către mai multe mașini virtuale. Solutiile moderne ofera serviciile VPS in cloud. Astfel, masinile virtuale (VPS) se pot muta rapid de pe un server pe altul fara a pierde datele, cu un timp foarte mic de downtime. Cele mai folosite platforme de cloud sunt Openstack, VMware etc.
- Reseller: Permite utilizatorului să „vândă” la rândul acestuia, pachete de găzduire persoanelor terțe.
Site web în Internet
Noțiunea site web provine din expresia engleză web site și desemnează o grupă de pagini web multimedia (conținând texte, imagini fixe, animații ș.a.), accesibile în Internet în principiu orișicui, de obicei pe o temă anume, și care sunt conectate între ele prin așa-numite hiperlinkuri. Diversele site-uri web pot fi create de către o organizație, o persoană particulară, instituții publice etc. Inițial noțiunea apărea în limba română scrisă sub două forme : sit web și site (ca în limba engleză). Lingvistul George Pruteanu considera că varianta de preferat este sait.[1]
De obicei un site web este administrat (creat, întreținut și actualizat) de către un așa-numit webmaster, dar există și alte posibilități:
- site-ul web se actualizează automat și permanent pe baza unei baze de date;
- paginile sale se creează în mod dinamic și automat în funcție de acțiunea utilizatorului în cadrul unei aplicații web;
- site-ul web se creează și e administrat chiar de către utilizatorii săi /
0 comentarii