Istoric web designer- Primul web designer

Istoric web designer-Primul web designer -Primul web designer a fost chiar inventatorul www-ului, Tim Berners Lee, care a publicat primul site din istorie In anul 1991. La Inceput siteurile nu erau nici pe departe atat de complexe si Incarcate grafic cum sunt In prezent, limbajul utilizat – HTML – fiind nu prea puternic si permiţand numai o serie limitată de formatări, precum si inserarea de link-uri, pentru a putea „lega” paginile Intre ele, web designul fiind, de fapt, mai mult „programare” web.

In prezent preocuparea pentru aspectul grafic al siteurilor, devenite puternice instrumente publicitare si comerciale, justifică in intregime denumirea de „webdesign”, iar tehnologiile utilizate s-au diversificat si au devenit din ce in ce mai complexe. Firmele care produc siteuri lucrează cu angajaţi specializaţi pentru fiecare etapă a dezvoltării unui site, de la stadiul de concepţie grafică la programare si editare de conţinut pentru SEO (Search Engine Optimization – optimizarea siteurilor pentru motoarele de cautare).

Siteurile actuale sunt din ce în ce mai mult axate pe animaţie interactivă si dinamism, aceste deziderate fiind Indeplinite de exemplu de cunoscutul program Adobe Flash, precum si de alte programe aparute după acesta, care pot genera automat fişiere animate cu extensia .swf.

Pagina web este o parte foarte importanta din internet,siteul web reprezinta „cartea de vizita” a unei firme pe Internet. Prin crearea de site-uri web firmele işi pot prezenta obiectul de activitate, principiile, produsele, serviciile, portofoliul, datele de contact etc cu ajutorul unui layout grafic atractiv.

Istoric web designer-Primul web designer
Istoric web designer-Primul web designer

Istoric web designer-Primul web designer

Practic, exista patru tipuri de site-uri web

a) – Site-uri cu pagini statice – statice se folosesc in special drept panouri publicitare. Se mai numesc si “ brochureware”, deoarece clientii doresc transpunerea in format HTML a principalelor brosuri (pliante) de prezentare. Un asemenea tip de sit este relativ usor si ieftin de construit.

b) – Site-uri cu pagini dinamice– Aceste site-uri necesita o actualizare periodica (zilnica sau saptamânala) a elementelor specifice. La proiectarea unui astfel de site trebuie luate in considerare urmatoarele elemente:

– Modul in care vor fi actualizate datele de pe site

– Costurile operatiunilor de actualuzare periodica.

Comunicarea cu clientii (utilizatorii) care apeleaza un astfel de site, se poate realiza prin inserarea de formulare de e-mail, pe paginile site-ului. In aceste conditii se poate lua in considerare si folosirea unui autoreponder pus la dispozitie de catre ISP. In felul acesta se va transmite automat un mesaj de raspuns vizitatorului site-ului, instiintându-l astfel de primirea mesajului transmis si multumindu-i pentru vizita.

c) – Site-uri dezvoltate pe baze de date. Aceste site-uri impun metode si tehnici speciale pentru realizare, necesitând actualizari frecvente ale elementelor componente. Aceste site-uri se administreaza extrem de greu, ele se bazeaza pe o baza de date (Oracle, de exemplu), care poate fi actualizata in mod regulat prin intermediul unui program prioritar.

d) – Magazine virtuale – Acest tip de site este cel mai complicat si mai greu de utilizat, necesitând metode si tehnici speciale de proiectare si exploatare. Magazinele virtuale se bazeaza pe date stocate in baze de date si permit clientilor sa aleaga si apoi sa achizitioneze in siguranta produse sau servicii on line, cu ajutorul cartilor de credit sau a banilor virtuali (electronic cash). Procesarea cartilor de credit este partea cea mai dificila in dezvoltarea unui astfel de site.


0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *